3 Ağustos 2017 Perşembe

Muhammed Ali / Milyon Dolarlık Bebek

Cassius Marcellus Clay
Marcellus fakir bir ailenin çocuğuydu ve babasının bütün parasını verip aldığı kırmızı bisikleti çalınınca, arkadaşı ile çalanı yakalamaya çalıştılar ama yetişemediler, daha sonra polise gittiler ve oradaki  boks yapan memur Jeo, Marcellus'un hayatını değiştirecek bir şey söyledi: "Eğer boks bilseydiniz, bisikletinizi çalmazlardı demek ki sizden korkmadılar". Memur Jeo Marcellus'u alıp çalıştığı salona götürdü ve işte boksa böyle başladı. 1960'ta daha 18 yaşında bir gençken, Roma Olimpiyatları'nda kazandığı altın madalyayı Ohio Nehri'ne fırlattı.Çünkü gittiği restoranda siyahlara servis yapılmıyordu. 22 yaşında müslüman oldu Muhammed Ali adını aldı. Vietnam savaşına katılmadı "Benim onlarla sorunum yok."dedi ve bokstan uzaklaştırıldı Muhammed Ali, çok sevdiği boks'a iki yıl kadar ara vermek zorunda kaldı. 5 yıl hapis ve 10 bin dolar para cezasına çarptırıldı. Lisansı ve pasaportu elinden alınınca dava süresince maddi sıkıntılar yaşadı ve iflas etti. Daha sonra temyiz davasını kazanıp tekrar boksa döndü. 1971'de Joe Frazier ile 'Asrın maçı'na çıktı ve profesyonel boks kariyerinde ilk defa kaybetti. Facing Ali 2009, When We Were Kings 1996, belgesellerini mutlaka izlemelisiniz. Muhammed Ali, dünyadaki tüm yoksul, mahrum, ezilen, dışlanan insanlara ilham ve umut vermişti. Ali, tüm mazlumlar adına, tüm zalimlere karşı dövüşüyordu.Böyle bir insandan nasıl etkilenilmez ki? Tabi biz de etkilenmiştik Abimle....Çocukluktan beri hayranım Muhammed Ali'ye maçlarını izlerdik. Bizde abimle  güya maç yapar, birbirimizi yumruklar ben ağlayınca da biterdi.

Joe Frazier ile Muhammed Ali'nin rekabetleri boks tarihinin en büyük rekabeti olarak bilinir ve Ali ile Frazier'ın Filipinler'in başkenti Manila'da yaptıkları son maç hala dünyadaki en büyük boks maçı olarak kabul edilir. 12. raunda kadar Muhammed Ali'yi zorlamıştı. Frazier 'in sol gözünde problem vardı ve sağ gözüde yumruklardan şişmişti ve neredeyse kör dövüşüyordu 14. raund  sonunda berbat görünüyordu özellikle gözü. Sonunda antrenörü  havluyu ringe fırlattı ve Muhammed Ali maçı kazandı. 1975 yılında yapılan bu maçı izlemeyi seviyorum.

Biliyor musun George,
Herkesin kalbi yumruğu kadardır.
Şunu görüyor musun?
Benim kalbim seninkinden büyük.
Bunu anlayabiliyor musun George?
Yani ben senden yürekliyim.
Yani ben senden büyüğüm.
Bu da demek oluyor ki,
Bu gece seni fena halde döveceğim.
İşte seni bununla döveceğim.
Bütün kalbimle!
Bütün kalbimle!
Bütün kalbimle!
Milyon Dolarlık Bebek 

Boks aslında diğer kişinin saygısını kendinize almaktır.

Severek izlediğim ve çok etkilendiğim, sonunda ağladığım 2004 yapımı Milyon Dolarlık Bebek filmi, parasız bir kızın içinde yaşattığı boksör olma hayali ile bir boks salonuna gitmesi, ideali için gösterdiği müthiş çalışma ve başarı azmi ile 30lu yaşlarını geçtiği halde sonunda salon sahibini ikna edip antrenörü yapması, daha sonra  çıktığı maçlar ve tüm bu olayların sonunda filmin acıklı bitişi, boksu daha da sevdirdi bana ve filmdeki şu sözler;

Bazen iyi yumruk atabilmek için geri çekilmek gereklidir. Ancak sürekli geri çekilirseniz dövüşemezsiniz.
Bir insanı çok yormalısınız ki sadece sizi duyabilsin, sadece sizin dediklerinizi yapsın.

Bence,  beğenilmesi zor, izlenmesi sabır isteyen ama kült olmayı hakketmiş bir sinema yapıtıdır. Film sevginin, safça, kalpten ve karşılıksız sevmenin ne demek olduğunu anlatıyor. Benim film sıralamamda ilk 3 dedir.

İşte Muhammed Ali hayranlığı ve Milyon Dolarlık Bebek filmiyle sevdim Boksu.  Bir de asi Mike Tyson'la.
Birde George Chuvalo'nun hayatı beni çok etkilemiştir. Tam bir aile dramıdır oğulları uyuşturucudan ölür, karısı intihar eder.

2 yorum:

  1. nette var mı izleyim ben deeee. saol yineee ne hoş yazıydııı :)

    YanıtlaSil